Middeleeuwse spellen

Fronti Nulla Fides demonstreert allerlei middeleeuwse spellen. Bordspellen zoals schaken, tablut, molenspel, rithmomachia en backgammon en gokspellen maar ook actievere spellen zoals ringgooien, hoefijzer werpen en kegelen.

Daarnaast kunnen we ruwe spellen laten zien zoals middeleeuwse varianten van touwtrekken en worstelen.

We geven natuurlijk niet alleen demonstraties, je bent ook van harte welkom om mee te komen spelen!

 
Thumbnail image

Thumbnail image


Munten slaan

Muntgeld wordt al heel lang gebruikt om mee te handelen. De waarde van de munten werd bepaald door het gewicht aan zilver of goud dat er in zat.

Een muntmeester had de eervolle taak om de munten allemaal van het zelfde gewicht te krijgen zodat de munt betrouwbaar bleef.

Bij ons kan je in het kamp je eigen munt slaan en meenemen als appeltje voor de dorst!

 
munten1 thumb Thumbnail image

Harnassen en wapens

Als we niet druk bezig zijn met veldslagen en gevechtsdemonstraties dan stellen we graag onze harnassen ten toon. Zo kun je van dichtbij alle verschillen zien; sommige waren voor de bescherming maar het was ook vaak een kwestie van geld en status.

Aan de hand van onze wapens leggen we uit waarom je bijvoorbeeld een kruisboog of een boog zou gebruiken, of misschien toch liever een zwaard of hellebaard?

Maak gerust gebruik van de gelegenheid om eens een helm op te kunnen zetten of een zwaard vast te houden! 

 Thumbnail image Thumbnail image

Letters verluchten

Tegen het einde van de middeleeuwen kon men steeds beter boeken drukken zodat niet alles meer met de hand geschreven werd. De mooiste boeken uit die tijd zijn echter nog wel helemaal met de hand geschreven en uitgebreid versierd.

Teksten begonnen met een speciale hoofdletter, versierd met bijvoorbeeld krullen, bloemen en miniatuur mensen en dieren.

Laat jij ons zien of jij nu nog net zulke mooie versierde letters kunt maken als ze vroeger deden?

 
 Thumbnail image Thumbnail image

Verschillende soorten weven

We laten verschillende weeftechnieken zien, zo hebben we een groot weefgetouw waarop grote lappen stof geweven worden. Op kleine weefraampjes maken we banden ter versiering van kleding.

Natuurlijk mag er meegedaan worden met weven. Speciaal voor de gasten hebben we miniweefraampjese waarop je je eigen stukje stof kunt weven dat je ook mee naar huis mag nemen!

 
Thumbnail image Thumbnail image

Buideltjes maken

Middeleeuwse broeken hadden nog geen broekzakken zoals nu. Om toch je spullen bij je te houden gebruikte je buideltjes van stof of leer die je aan je riem vastmaakte. Zo kon je toch geld en gebruiksvoorwerpen bij je houden.

Naast de buidels die we aan onze riemen dragen hebben we hier ook altijd een paar mooie exemplaren liggen die je eens op je gemak van binnen en buiten kunt bekijken.

Je bent welkom om een simpele buidel in elkaar te rijgen zodat je je spullen op echte middeleeuwse manier bij je kan houden.

 
Thumbnail image Thumbnail image